Antreprenor interzis pe toate zborurile Ryanair după cearta cu un steward: „Nu m-a lăsat să folosesc toaleta la bord”

După peste 200 de zboruri efectuate cu Ryanair, a fost adăugat pe lista neagră și nu va mai putea urca la bordul niciunui avion al companiei din cauza unui conflict cu un steward. Protagonistul poveștii este antreprenorul în vârstă de 59 de ani, Carlo Chiaravalloti, proprietar al New Construction, care are un sediu în Buccinasco (în apropiere de Milano) și unul în Timișoara, România.

Chiar acolo se îndrepta Chiaravalloti pe 21 martie, cu zborul FR3412, care a plecat la ora 11:20 de la aeroportul Orio al Serio din Bergamo: „Fac această rută la fiecare 15 zile de ani de zile, întotdeauna cu Ryanair și întotdeauna în același loc, 1A sau 1C, pentru că sunt cele mai apropiate de toaletă, de care am nevoie destul de des, deoarece sufar de hipertensiune și iau medicamente diuretice pentru a reduce tensiunea arterială”, povestește el. „De data aceasta, m-am trezit din somn în timpul zborului de vocea comandantului care anunța începerea coborârii spre Timișoara”.

De la acel moment, pasagerii au fost invitați să rămână pe locurile lor, cu centurile de siguranță puse, așa cum se întâmplă întotdeauna din motive de siguranță în timpul decolării și aterizării: „Dar când m-am trezit, mi-am dat seama că aveam nevoie să merg la toaletă”, continuă antreprenorul. „Mi s-a întâmplat de câteva ori în trecut și personalul a fost întotdeauna foarte cooperant, mai ales că sunt un călător frecvent și îi cunosc pe toți membrii echipajului și ei mă cunosc pe mine”.

De data aceasta, lucrurile nu au mers așa: „Era un steward pe care nu-l mai văzusem și care mi-a ordonat într-un ton foarte aspru să mă întorc la locul meu. El deja începuse să curețe toaleta, e adevărat, dar aveam nevoie de ea doar pentru câteva momente”, spune Chiaravalloti. „I-am explicat situația, arătându-i chiar și pastilele pe care le iau. Dacă aș fi rămas pe scaun, mi-aș fi făcut nevoile pe mine. El nu a vrut să asculte și mi-a repetat cu aroganță să rămân la locul meu.”

La acel moment, „am scăpat un cuvânt care nu face parte din vocabularul meu obișnuit. L-am numit… – recunoaște el – Nu ar fi trebuit să o fac, dar eram într-o situație cu adevărat dificilă, confruntându-mă cu o nevoie fiziologică care nu mai putea fi amânată. Așa că el mi-a indicat baia din spatele avionului, forțându-mă să merg 40 de metri în acele condiții. Era clar o răzbunare, cred că spera să mă umilesc în fața tuturor, făcându-mi nevoile pe mine.”

După ce a folosit baia, pasagerul s-a întors la locul său, crezând că problema era rezolvată. Însă imediat după aterizarea în Timișoara, poliția a urcat la bord.

„Credeam că trebuie să aresteze un infractor, dar apoi am aflat că agenții erau acolo pentru mine. Am rămas șocat”, explică antreprenorul. „Mi-au cerut actele și apoi, în timp ce ceilalți coborau, m-au ținut în avion. Mai târziu, m-au escortat până la postul de poliție al aeroportului. Am traversat întregul terminal însoțit de poliție, ca un infractor, sub privirile multor colegi, având în vedere că pe acel zbor sunt cam aceleași persoane de fiecare dată.”

Chiaravalloti a contactat imediat avocatul său din România, dar „în timp ce acesta se apropia, polițiștii m-au lăsat să plec, explicându-mi că nu vor fi consecințe ulterioare. Din nou, speram că s-a încheiat.” A doua zi, însă, bărbatul de 59 de ani a primit un e-mail de la Ryanair în care era informat că nu va mai putea urca la bordul avioanelor companiei.

„Credeam că acea comunicare se referea doar la viitoarele călătorii și nu la zborurile deja rezervate și plătite”, spune el. „Am avut o surpriză neplăcută joi, 23 martie, când trebuia să mă întorc în Italia. Deja făcusem check-in-ul online, dar când m-am prezentat la aeroport, hostesele mi-au spus că nu au voie să mă lase să urc în avion.” Protestele antreprenorului, care avea nevoie să se întoarcă la Milano pentru a participa la o întâlnire importantă de afaceri, nu au avut niciun efect: „Nu am putut să le conving și astfel, deoarece nu erau alte zboruri disponibile în acea zi, am rămas blocat în România, pierzând o afacere în valoare de trei milioane de euro.”

Având în vedere istoricul său de călător frecvent cu Ryanair, Carlo Chiaravalloti se aștepta „la cel puțin un telefon din partea companiei. Credeam că vor să-mi ceară versiunea evenimentelor”, conchide el. „În schimb, nu au fost semne din partea lor, au acceptat versiunea stewardului. Eu nu am făcut scene, aveam doar nevoie să merg la baie.” În legătură cu acest incident, relatat și de Corriere della Sera, compania aeriană a declarat că „siguranța pasagerilor și a echipajului este prioritatea numărul unu a Ryanair, prin urmare, nu tolerăm comportamente potențial periculoase la bordul aeronavelor noastre sau față de echipajul nostru.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *