Furt masiv la Aeroportul Toronto: Un container cu 20 de milioane de dolari în aur și bani furați

Aproximativ 20 de milioane de dolari în aur și bancnote au dispărut luni în timp ce se aflau în tranzit în zona de marfă a Aeroportului Pearson din Toronto, cel mai mare aeroport canadian. Autoritățile nu au dezvăluit până acum detalii despre acest jaf, unul dintre cele mai mari din istoria țării, dar potrivit unor surse ale ziarelor locale, expedierea aparținea băncii americane TD Bank și era în grija companiei naționale Air Canada, care nu doresc să comenteze și îndrumă spre poliție. Destinatarul final al expedierii rămâne de asemenea necunoscut: primele informații neconfirmate arată că ar fi vorba despre o tranzacție interbancară. „Un avion a sosit în cursul după-amiezii și, conform procedurilor obișnuite, a fost descărcat, iar încărcătura sa a fost transportată în zona de marfă“, a explicat inspectorul Peel Regional Police într-o conferință de presă.

Potrivit inspectorului Duivesteyn, bunurile se aflau într-un container unic de aproximativ jumătate de metru pătrat, iar este prea devreme pentru a spune dacă jaful a fost realizat de profesioniști, dacă a existat o informație internă în aeroport sau dacă implică crima organizată, care de obicei are oameni în porturi și aeroporturi pentru a mișca sau fura mărfuri. „Suntem doar în a treia zi, investigatorii noștri se uită în toate direcțiile: nu vrem să facem greșeala de a ne concentra doar pe un domeniu, ci preferăm să examinăm toate colțurile pentru a înțelege cum au dispărut aceste obiecte“, a declarat inspectorul. „Ceea ce pot spune este că în container se afla aur, dar nu numai: erau și alte obiecte de valoare monetară“.

Furtul de la Pearson amintește de „jaful secolului“, „lovitura asupra Lufthansa“ realizată la 11 decembrie 1978 la Aeroportul JFK din New York și reprezentată în filmul Băieți Buni (1990) al lui Martin Scorsese: în acea zi au dispărut 5,8 milioane de dolari în bani și bijuterii, echivalentul a aproximativ 27 de milioane în zilele noastre, care nu au mai fost găsiți. Ancheta s-a concentrat mult timp pe familia mafiotă Lucchese, dar aproximativ zece dintre bărbații considerați implicați au fost uciși unul câte unul în următoarele șase luni: singurul condamnat a fost în cele din urmă informatorul Louis Werner, un angajat al zonei de marfă care a furnizat informații din cauza datoriilor de joc.

Un jaf similar a avut loc în septembrie 1952 la același aeroport din Toronto, care se numea atunci Malton: au dispărut lingouri de aur în valoare de 215.000 de dolari, echivalentul a 2,5 milioane de dolari în zilele noastre. O dubă a livrat în zona de marfă 10 containere cu lingouri de aur destinate Angliei, via Montreal. Când au ajuns în aeroportul canadian, însă, au rămas doar 4. La vremea respectivă, a fost considerat cel mai mare jaf din istoria Canadei, depășit ulterior de „Vol de sirop d’érable du siècle“, „Marea Hoție Canadiană de Sirop de Arțar“ realizată între 2011 și 2012.

În decursul câtorva luni, aproximativ 3.000 de tone de sirop de arțar au fost furate dintr-un depozit de rezerve strategice din Quebec, în valoare de 18,7 milioane de dolari. Cele 9.500 de butoaie au fost distribuite în containere mai mici și vândute unor distribuitori nevinovați din Canada și Statele Unite. În decembrie 2012, poliția canadiană a arestat 17 persoane implicate în furt: printre ele se afla și creierul înșelătoriei, Richard Vallières, condamnat la 8 ani de închisoare, extensibili la 14 dacă nu va plăti amenda de 9,4 milioane de dolari canadieni stabilită de tribunal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *