Zborurile cu avioane private în Europa ating niveluri record – majoritatea fiind călătorii ultra-scurte

Explozia numărului de zboruri cu avioane private nu arată semne de încetinire.

Analiza publicată joi de grupul ecologist Greenpeace arată că numărul zborurilor cu avioane private în Europa a crescut anul trecut cu 64%, ajungând la un nivel record de 572.806.

Emisiile avioanelor private, care au un impact disproporționat asupra mediului, s-au dublat în Europa în 2022, depășind emisiile anuale de carbon per capita ale 550.000 de cetățeni ai Uniunii Europene.

Mai mult de jumătate (55%) dintre zborurile cu avioane private în Europa anul trecut au fost călătorii ultra-scurte, de sub 750 de kilometri (466 de mile), a spus Greenpeace, subliniind că acestea ar fi putut fi efectuate cu trenul sau cu feribotul în loc.

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care Europa se confruntă cu o secetă severă de iarnă și la scurt timp după cea mai uscată vară din ultimii 500 de ani. Oamenii de știință au avertizat în ianuarie că lipsa apei subterane pe continent înseamnă că situația apei este acum „foarte precară”.

„Creșterea alarmantă a zborurilor cu avioane private este în totală contradicție cu toate științele climatice care ne spun să reducem imediat emisiile de CO2 pentru a evita un dezastru total”, a declarat Klara Maria Schenk, coordonatoare a campaniei de transport pentru Mobilitate pentru Toți de la Greenpeace.

„Reducerea imediată a transportului pe bază de petrol este o măsură de bun-simț, începând cu interzicerea avioanelor private ultra-poluante, care nu oferă nicio valoare oamenilor, însă îi afectează cu emisii nocive, microparticule toxice și zgomot, dăunând climei, mediului și sănătății”, a spus Schenk.

Analiza a constatat că țările cu cele mai multe zboruri cu avioane private în Europa anul trecut au fost Regatul Unit, Franța și Germania.

Cele mai populare destinații pentru zborurile cu avioane private în Europa în 2022 au fost orașul de pe Riviera Franceză, Nisa, capitala Franței, Paris, și al doilea cel mai populat oraș al Elveției, Geneva.

Greenpeace a declarat că cercetarea, realizată de consultanța de mediu olandeză CE Delft, s-a bazat pe date furnizate de compania de analiză a aviației Cirium. Acesta a evaluat toate zborurile private care au plecat și au sosit în țările europene între 2020 și 2022 și a separat aceste călătorii în funcție de an, rută și tipul de avion.

Unele tipuri de aeronave mici, cu mai puțin de trei locuri, au fost excluse, deoarece acestea sunt în principal utilizate pentru agrement. Datele exclud, de asemenea, zborurile către și de la același aeroport și călătoriile către și de la aeroporturile fără un cod unic al Asociației Internaționale de Transport Aerian.

Utilizarea avioanelor private a crescut constant de ceva timp. Într-adevăr, principalii producători de avioane private se întrec să țină pasul cu creșterea cererii de la debutul pandemiei de coronavirus, vânzările record fiind alimentate de către cumpărătorii care achiziționează astfel de avioane pentru prima dată.

O creștere a bogăției, o cerere mai mare pentru agrement și relaxarea treptată a restricțiilor Covid-19 sunt câțiva dintre factorii care se consideră că impulsionează creșterea cererii de avioane private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *