Zborurile și transporturile afectate de grevă masivă în Germania

O grevă extinsă riscă să paralizeze transporturile în Germania, inclusiv căile ferate Deutsche Bahn și serviciile publice, marcând cea mai mare grevă din ultimii ani în țară. Sindicatele au cerut o întrerupere a activității pentru ziua de luni.

Milioane de navetiști și călători se vor confrunta cu o paralizare a transporturilor în Germania luni. Traficul feroviar, transportul în comun și aeroporturile vor fi afectate în mare parte de grevă la nivel federal, după anunțurile făcute atât de sindicatul prestatorilor de servicii Verdi, cât și de sindicatul căilor ferate și transporturilor EVG.

Greva de avertisment va începe duminică la miezul nopții și se va încheia luni la miezul nopții. Aceasta va afecta și transportul naval (ecluzele), autostrăzile (tunelurile) și transportul în comun de persoane din mai multe landuri federale. Sindicatele speră să crească presiunea, deoarece negocierile pentru majorarea salariilor nu au avut succes până în prezent.

Compania feroviară germană Deutsche Bahn a anunțat că din cauza grevei de avertisment va trebui să suspende traficul feroviar pe distanțe lungi luni, deoarece nu este posibil să se organizeze un plan de avarie. Aeroporturile și branșa transporturilor aeriene au criticat greva, considerând-o „disproporționată”. Ei susțin că lupta pentru creșterea salariilor se desfășoară în detrimentul călătorilor.

Martin Burkert, liderul sindicatului EVG, a declarat că angajatorii ignoră în continuare nevoile angajaților. „Nu dorim o escaladare, dorim o ofertă acceptabilă pentru a putea începe negocierile tarifare”, a spus el.

Sindicatul Verdi, care reprezintă aproximativ 2,5 milioane de angajați ai serviciilor publice, inclusiv angajați ai transportului în comun și ai aeroporturilor, cere majorarea salariilor cu 10,5%, minim 500 de euro lunar. EVG, care negociază în numele a 230.000 de angajați din 50 de companii feroviare și firme de transport în comun, solicită o creștere salarială de 12%, minim 650 de euro în plus pe lună.

Ofertele făcute de Deutsche Bahn și de ceilalți angajatori propun o creștere salarială de 5% și plăți unice de maximum 2.500 de euro. Atât sindicatele, cât și angajatorii se acuză reciproc de eșecul negocierilor salariale desfășurate în lunile februarie și martie.

În acest context, călătorii cu avionul vor fi, de asemenea, afectați de grevă. Zborurile ar putea fi întârziate sau chiar anulate, iar pasagerii ar trebui să își verifice în avans programul zborurilor și să ia în calcul posibilitatea unor disfuncționalități în serviciile de transport în comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *